(nepřihlášený uživatel) [přihlásit] [zaregistrovat]
pátek, 19. dubna 2024
Svátek má
Rostislav
P. O. Box 20, 252 63 Roztoky
info@celiac.cz
Nadpis příspěvku:
Vaše jméno:
Vaše e-mailová adresa:
Text příspěvku:
Turingův test (opište text z obrázku):
 
Dotaz 
26.6.2008 22:41:55

prosím o fundovanou odpověď na otázku: Je možnost jiného využití pšeničných otrub než ke krmení ať v granulích, peletkách, či volně, nebo výroba energetických peletek? Děkuji za odpověď Dražka

Vladimír Dražka []
lepek a tinktury 
6.1.2005 14:51:00

Zdravím Vás, přečetla jsem si Vaše schémátko o obilí a prosím o informaci k němu. Znamená to, že třeba Starorežná prostějovská, whiska,... obsahuje lepek? Nebo je dokonce ve veškerém alkoholu? Nebo v karamelu - ve všech výrobcích, kde najdu karamel třeba pivo, můžu počítat s obsahem lepku? Ale pokud vezmu obyčejný krystal a doma udělám karamel, tak tam nebude? Občas kupuju ovocný cukr, protože je určitě zdravější než ten bílý řepný, ale teď to vypadá, že nám spíš škodím. Naopak bála jsem se použít pšeničné otruby - zbytečně, lepek neobsahují?

Pokud bych udělala tinkturu např. z ovesných vloček - bude tam lepek, v té přefiltrované části? Nebo v tom hustém zbytku? Nebo když povařím vločky (i ječné nebo žitné) - kde je lepek - ve vývaru, v té husté části nebo v obojím?

A co pšeničné klíčky? Není možné je nějakým způsobem konzumovat?

Ráda bych také zařadila kroupy, protože prý lepku mají nejméně, ale nevím jak.

Vychrlila jsem toho na Vás, budu ráda za Vaši odbornou odpověď.

S pozdravem Blanka Nalevajková

Blanka []
Re: škrob 
25.11.2004 8:34:00

Ne, tak to není. Pšeničný škrob (modifikovaný škrob, škrobový sirup apod.) lepek většinou obsahuje, nejedná-li se ovšem o speciálně upravený pšeničný škrob, který je lepku zbaven. Zbývá doufat, že na speciálně označených dietních bezlepkových potravinách je použit pouze bezlepkový typ pšeničného škrobu.

Blanka Rubínová []
škrob 
22.11.2004 15:10:00

Pochopila jsem z grafu dobře, že např. i pšeničný škrob neobsahuje lepek? Tím pádem ani žádný škrobový sirup, jehož původ výrobci zpravidla neuvádějí?

Lucie

Toto je diskuse k článku.

Chovejte se tu jako doma, to znamená civilizovaně.

Příspěvky, které nesouvisí s obsahem článku, budou nemilosrdně smazány.

Stejně bude naloženo i s příspěvky urážlivými.

IP adresa, z níž byl příspěvek odeslán, je uložena spolu s příspěvkem.

 
 
  

Titulek, jakým chcete svůj příspěvek označit.

Může zůstat prázdný.

Jméno, pod kterým chcete vložit Váš příspěvek.

Může zůstat prázdné.

E-mailová adresa, na které Vás ostatní diskutující mohou oslovit.

Bude zabezpečena proti vlezlým programům na rozesílání spamu, ale může zůstat prázdná.

Rozhodně nikde nezveřejňujte adresu, na kterou nechcete v žádném případě dostat ani jediný spam.

Text Vašeho příspěvku. Kvůli němu jste zde, proto nemůže zůstat prázdný.

Nezapomeňte ale, že vše, co tu napíšete, si budou moci přečíst i naprosto neznámí lidé. Dobře proto zvažte, zda je vhodné sem vkládat podrobné informace týkající se Vás nebo Vašich blízkých.

Značky HTML budou považovány za součást textu, používání diakritiky je žádoucí.

Kvůli vandalským programům, které zahlcují internetové diskuse spamem, musíme ověřit, že příspěvek napsal živý člověk a ne počítač.

Text se musí přesně shodovat s textem na obrázku.

Pro zobrazení náhledu příspěvku není nutný.