(nepřihlášený uživatel) [přihlásit] [zaregistrovat]
pátek, 29. března 2024
Svátek má
Taťána
P. O. Box 20, 252 63 Roztoky
info@celiac.cz

Závadné bezlepkové potraviny - nová zjištění

Zjištění Státní zemědělské a potravinářské komise ze 14. 6. 2012

Na nově zřízeném webu SZPI www.potravinynapranyri.cz můžete sledovat prohřešky výrobců i obchodníků. Pro celiaky je velmi důležité, že inspekce se zaměřuje mezi jiným také na kontrolu bezlepkovosti.

Na podkladě kontrol obsahu lepku SZPI označila následující potraviny jako NEBEZPEČNÉ:

  • Chléb bez lepku – firma SEMIX PLUSO, spol. s r. o.
  • Dětské piškoty – Pekařství Rytinovi
  • Bezlepkové pečivo Koláč s mákem – Ladislav Michalík

Závadný Chléb bez lepku - firma SEMIX PLUSO, spol. s r. o., tisková zpráva

Vážení zákazníci,

v médiích jste si mohli během několika uplynulých dnů přečíst zavádějící informace o našem výrobku Chléb bez lepku. Ta bohužel prezentují jen polovinu informací, které se k celé kauze vážou. Dovolte mi, abych Vás o celé situaci pravdivě informoval.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce prováděla v naší společnosti na počátku června běžnou kontrolu. Kontrolním rozborem výrobku Chléb bez lepku bylo zjištěno překročení povolené hranice pro alergen lepek.

Každý náš výrobek, který se řadí do skupiny výrobků bez lepku, je před zabalením a následným uvedením na trh testován akreditovanou laboratoří, podle které námi dodaný vzorek obsahoval méně než 5 mg lepku na kg potraviny (viz certifikát na webových stránkách). Pokud by test vyšel pozitivně na nález lepku, výrobek by se na trh vůbec nedostal a šarže by byla zlikvidována.

Celou záležitost řešíme se zainteresovanými stranami, aby celou kauzu prošetřili a uvedli na pravou míru. Pro nás je směrodatný rozbor, který můžeme doložit a výsledek s kulatým razítkem uvádí: bez lepku. Přes uvedené skutečnosti jsme vyhověli nařízení SZPI, uvedenou šarži stáhli, zlikvidovali. Nicméně tato kauza byla ze strany SZPI sdělena zcela nepřijatelným způsobem, který poškodil naše dobré jméno a zdiskreditoval věrohodnost výrobku. Přitom šlo pouze o jednu výrobní šarži.

Zákazníky jsme neprodleně o této skutečnosti informovali na našich webových stránkách - www.semix.cz a www.zdravyzivot.com, s možností výrobek uvedené šarže vrátit.

V případě jakéhokoli dotazu se na mě můžete obrátit na e-mailu: zakaznici@semix.cz.

S pozdravem

Ing. Vítězslav Hertel, vedoucí vývoje

Poznámka SCČR

Toto je právě hezký důkaz toho, že pokud výrobce dělá rozbor sice s kulatým razítkem, ale jinou než doporučenou metodou, může upadnout do problémů. Následně se mu to nelíbí a kope kolem sebe. Nemusel by být rozčarován, pokud by si nechal testovat výrobky v akreditované laboratoři tou jedinou a správnou metodou, která je používána pro licencování ochranné známky přeškrtnutého klasu Sdružení celiaků ČR (přeškrtnutý klas s písmeny CZ) i AOECS (v Česku zatím ochrannou známku AOECS licencovat nelze a bez licence je užívána neoprávněně) a kterou používá při svých kontrolách zcela pochopitelně a samozřejmě i SZPI. A hlavně by bylo jasno hned a všem, zejména zákazníkům. A o ty hlavně jde – nebo ne?

Zveřejněno 17. července 2012 v rubrice [Aktuality]